kuchnie na wymiar WałczScrabble Słownik Scrabble Litery scrabblegroomer Wałcz psi fryzjer strzyżenie psaStacja kontroli pojazdów Wałcz klimatyzacja napełnianie serwis samochodowyFirma budowlana bramy drzwi okna
informatoryspływy kajakoweAgroturystyka BrokowoPrzepisy na Thermomix kiełki kiełkowanieHolandia busy Niemcy Belgia

Z czym jeść masło orzechowe?


Z czym jeść masło orzechowe?Masło orzechowe to niekwestionowany przysmak za Atlantykiem i jeden z głównych elementów tamtejszego sposobu odżywiania się. Mowa oczywiście o Stanach Zjednoczonych. Z drugiej strony powiemy, że owo masło orzechowe zyskuje swoją popularność nie tylko w tym kraju, ale także w wielu innych, w tym również i w naszym. Masło orzechowe możemy zakupić w bardzo wielu sklepach, ale w tym względzie musimy w jasny sposób podkreślić to, że nie każdy taki produkt będzie tym dobrym, nie każdy z tych produktów faktycznie będzie zdrowy i nie będzie nam smakować. Co więcej, nie każdy z nich będzie swoim smakiem przypominać oryginalne masło orzechowe.


Własne masło orzechowe


Tym samym jak najbardziej warto jest postawić na własnoręczne wykonanie takiego masła, a nie jest to bardzo trudne. Dobrze jest mieć na wyposażeniu mocny blender, który pozwoli nam wystarczająco mocno zmielić orzechy. Jakich orzechów możemy użyć? Tutaj jest pełna dowolność, ponieważ masło orzechowe możemy zrobić z:


-> orzechów arachidowych, czyli tych najbardziej popularnych

-> z orzechów nerkowca

-> orzechów włoskich

-> orzechów laskowych

-> wielu innych rodzajów orzechów



Własnoręczne wykonanie takiego masła orzechowego ma swoje zalety, ponieważ wiemy dokładnie, co się znajduje w składzie produktu, sami decydujemy o owym składzie, o smaku i de facto koszt jego pozyskania jest dla nas relatywnie niższy. W sklepowych produktach często mamy do czynienia z różnymi substancjami konserwującymi, substancjami sztucznymi, które być może dodają ciekawego smaku, aczkolwiek nie zawsze. Masło orzechowe, jego wykonanie jest bardzo proste, ponieważ sprowadza się tylko i wyłącznie do zmielenia owych orzechów aż uzyskają one kremową konsystencję. Możemy oczywiście dodać do blendera soli, miodu, innych dodatków i wówczas będziemy mieli do czynienia z nieco innym smakiem. Jednakże na pewno bardziej wskazana opcją jest samodzielne wykonanie owego masła orzechowego.


Masło orzechowe, ale czy to wszystko?


Wykonanie masła orzechowego to jedna kwestia, ale musimy zapytać o to, z czym jeść masło orzechowe? Mamy pełną dowolność produktów, możemy je spożywać z czymkolwiek, co nam przychodzi do głowy, na co mamy ochotę. Możemy podpowiedzieć, że dosyć sporą popularnością cieszą się kanapki z masłem orzechowym, możemy je dodać do ciasteczek, naleśników, do ciasta, możemy w maśle orzechowym maczać paluszki chlebowe, a możemy pójść nieco dalej i odważniej i przyrządzić chociażby bazyliowe pesto z masłem orzechowym, owsiankę bananową z masłem orzechowym, a może i humus z tymże produktem. Możliwości jest bardzo wiele, a konkretne podpowiedzi możemy znaleźć na wielu różnych stronach internetowych.


Masło orzechowe na zdrowie


Masło orzechowe to nie tylko wspaniały smak, ale także korzyści dla zdrowia. Z uwagi na to, że większość kalorii w produkcie pochodzi ze zdrowych tłuszczów, możemy mówić o wspomaganiu obniżania poziomu cholesterolu (tłuszcze jednonasycone) czy też o zmniejszeniu ryzyka zachorowania na serce ( tłuszcze nienasycone).


R|20|02|2018|T


Wszelkie prawa zastrzeżone - 2024 © WaÅ‚eckie Centrum Kooperacji - WaÅ‚cz *

design - GRAFIN - www.grafin.eu